avonturen in Borneo!!!

Selemat siang allemaal,

Na 2 weken druk rondreizen door Borneo (ja het leven van een reiziger is zwaar) ben ik nu in Kota kinabalu aangekomen waar ik weer een rustdag heb en nog een paar dagen hierna, heb pas de 22ste een vlucht terug naar Kuala Lumpur, dus zal ook wel wat vaker op msn zijn de komende dagen.

Mijn avontuur in Borneo begon kleine 2 weken geleden toen ik met het vliegtuig van Kuala lumpur s`avonds naar Tawau vloog. Daar aangekomen waren er geen bussen meer beschikbaar en na een telefoontje uit nederland was alles verdwenen en stond ik daar op het vliegveld zonder vervoer naar de stad die 20 km verder was....

Er bleek nog een maleisische jongen op het vliegveld te zijn, die alleen maleisisch sprak. Gelukkig was ik ondertussen in Kl alweer begonnen met maleisisch te leren en kon ik een heel basic gesprek aanknopen. Toen hij opgehaald werd door zijn familie, die 8 man sterk hem op kwamen halen in een pick-up kon ik met hun meerijden naar de stad, dus tassen achterin en snel instappen maar. Aangekomen in het stadje kon ik geen slaapplaats vinden, maar dat bleek geen probleem te zijn, want ze boden mij aan om bij hun in de kampung (een dorp op palen) te slapen en ik kon wel wat slaap gebruiken. In de kampung aangekomen werd er afscheid genomen van een deel van de familie en liepen ik samen met de pa naar het huis, ondertussen begon een groep jongeren te schreeuwen en de pa negeerde ze na te zeggen dat ze gek waren....toen liepen ze achter ons aan en begon ik hem toch wel ff te knijpen, maar het bleek allemaal dik in orde te zijn toen we later allemaal warme chocomel zaten te drinken in het huis:) Het huis was vrij basic (de wc was een gat in de planken aan de achterkant en je kon je wassen met een mandi(klein emmertje) voor het huis. De familie was echt super aardig en probeerde allemaal met mij te praten, maar ze praten zo snel dat ik er maar af en toe iets van mee kreeg:) Wat ik wel meekreeg was dat ik heel zwaar en groot was (dit kan ook komen, omdat ik 2 keer door de planken zakte van de houten walkway naar het huis, ja mijn tassen zijn zwaar geworden naar Kl)

s`Ochtends werd er vervoer naar het busstation voor mij geregeld en nam ik afscheid met de belofte om al de foto`s die ik gemaakt had op te sturen(eigenlijk die zij gemaakt, hielden echt van foto`s). Kortom een geweldig begin van mijn tijd in Borneo.

Daarna ben ik gaan duiken in Sipedan, staat in de top 5 van duikspots ter wereld en dat maakte het zeker waar. Overal waar je onderwater keek waren er schildpadden die meestal lekker lagen te relaxen in gaten in de enorme drop off muur waar wij langs zwommen. Diepste duik tot nu toe voor mij 30 meter diep.Echt indrukwekkend en dan waren er natuurlijk de graytip reefsharks die langs ons af zwommen, maar wat het meeste indruk maakte waren toch de barrecuda`s die in een school van  500 sterk voorbij zwommen. Ik heb deze keer ook prachtige foto`s, die ik gekregen heb van een stel die een onderwatercamera hadden in mijn duikgroep, thnx. 

Na het duiken de jungle in naar het volgende avontuur. daar heb ik orang utangs in het wild gezien. We waren eerst naar het rahabilitatiecentrum gegaan, maar dat was toch niet hetzelfde als ze echt in het wild zien (het was daar ook veel te druk en er was net een storm geweest dus het grootste deel van het centrum was gesloten). De orang utangs zijn zo menselijk, genetisch gezien 96,4% en het is prachtig is om te kijken wat ze allemaal doen. De orang utangs waren maar 15 meter boven ons in een boom, maar in het wild is het zoveel indrukwekkender dan in een dierentuin. 

De probiscus aapjes zijn waarschijnlijk wat mensen bedoelen als ze lelijke aap zeggen. Ze hebben allemaal een mega-neus erop staan en de mannetjes hebben ook nogeens een dikke pens erbij. Deze apen worden hier in Borneo "monyet belanda" genoemd wat nederlandse aap betekent. Het verhaal gaat dat we deze naam te danken hebben aan een Nederlander die hier vroeger, ergens in het koloniaal verleden, een keer met de locals dronken is geworden en toen een rooie kop kreeg met een grote rooie neus, zodat hij volgens de locals op die aap leek, mooi verhaal toch:) In het water kwamen we ook nog een krokodil van een metertje of 3 tegen, maar die was banger van de boot dan ik van de krokodil:)

Na de jungle ben ik meteen doorgegaan, met mijn niet meer zo schone kleren, om mount Kinabalu te gaan beklimmen. Mount Kinabalu is de hoogste berg, 4095 meter hoog, tussen de himalaya en papua nieuw-guinea. Ik heb de 2e dagen op de berg volgehouden op boterhammen met pindakaas (ja hebben ze hier ook) en chocoladerepen tegen de hoogte ziekte.

Terwijl ik nu 3 dagen later dit verhaal zit te schrijven heb ik nogsteeds spierpijn in mijn kuiten van het klimmen, maar het uitzicht op de top was het zeker waard!!!

Nu ben ik dus een paar dagen aan het chillen, dvdtjes kijken in het hostel en op het strand liggen, overmorgen ga ik nog een dagje adrenaline zoeken met een dagje raften. Nu ga ik weer filmpje kijken en mijn versgesneden ananas verder opeten. Het moraal van het verhaal is dat Borneo echt prachtig is. Ik ben van 30 meter onderwater gegaan tot 4095 hoog de berg op en Borneo is mijn favoriete eiland tot nu toe!

Groeten uit een prachtig Borneo,

Wessel

ps. vind jullie berichten in mijn gastenboek echt super leuk, check ik elke keer dat ik internet heb (laat wel ff je mailadres achter, heb ik niet van iedereen en anders kan ik je geen mailtje sturen). Ff paar antwoorden.

Ja X heb met corals sky gedoken, echt relaxt die fransman is echt gestoord:)

Ja michiel er zijn hier ook relaxte eilanden niet alleen afzien;)

Rceet (Rugby club eindhoven expats en travellers) lijkt wel kansen te hebben in KL, Koen!!!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer