citytrip

Na mijn avonturen in Sumatra was ik dus weer teruggevlogen naar Kuala Lumpur voor een dagje in een fatsoenlijke schone kamer en lekker eten (altijd aanwezig in KL). De volgende dag heb ik de bus genomen naar Singapore. WOW! de bus was echt geweldig Hieronder zien jullie een plaatje van de bus en na al die uren in indonesische bussen op Sumatra was deze bus hemels, al zou ik de neiging hebben om gelovig te zijn dan zou deze bus mijn god zijn en de chauffeur zijn messenger, deze idiote vergelijking die ik toen ook echt bedacht geeft dus wel aan hoe comfortabel die bus was, rijdend over perfecte asfaltwegen met een zee van beenruimte en stoelen die Te groot waren! Dus na 6 uur in de bus te hebben gezeten afgezien van 2 stops bij de grens met Singapore, wilde ik eigenlijk nog niet uit de bus, maarja toen ik er toch ff over nadacht bleek dat wel een vrij onzinnige gedachten te zijn dus toch maar uit de bus:)

Singapore was weer echt een culture shock. De stad was schoon nergens rotzooi op de straat, geen honden, katten, koeien, apen of olifanten op de weg, kortom leeg op straat. Het openbaar vervoer is super geregeld en bijna nergens hoef je te onderhandelen voor de prijzen (wat wel weer ff een verademing was na het constante gezoek naar de goedkoopste prijzen). Singapore heeft een perfect metrostelsel en busvervoer (elke 5 minuten een metro en elke 10 minuten ongeveer een bus), hier koop je een pas voor die je overal kan gebruiken en super handig is. Oftewel Singapore een wereld van verschil, voornamelijk door het strikte beleid van de overheid en de gigantische boetes die op rotzooi maken staan.

Eerder in mijn reis had ik al een jongen uit Singapore ontmoet, Avi,  waar ik nog goed contact mee had en die al voor mij een goedkoop hostel (goedkoop voor Singapore) gevonden had in Chinatown. Daar zat ik dus ook op een slaapzaal met 20 bedden voornamelijk tussen de Chinezen, die allemaal super vriendelijk waren en mij vanalles over Singapore wilde vertellen als ik even bij het hostel rondhing. Samen met Avi, heb ik de stad bezichtigd en ben ik het  nachtleven ingegaan. De Singaporeans hebben 2 grote hobby`sen dat zijn shoppen en eten. Dit zie je dus ook terug in de stad waar ze een straat hebben, Orchard street, waar zeker een tiental grote shoppingmalls bij elkaar ligt met alles was je maar wilt kopen (niet zo goedkoop als de rest van Azie, wel betere kwaliteit) van dure merkkleding tot de nieuwste elektronische gadgets, die ze allemaal moeten hebben. Aangezien ik nogsteeds aan het reizen was en geen extra geld had om dure spullen te kopen heb ik alleen de shoppingmalls bezichtigd en me daarna maar op het voedsel gestort dat zeker zijn goede reputatie waar maakte met een grote verscheidenheid van voedsel uit landen all over the globe. Mijn laatste dag in Singapore bestond uit het bezichtigen van de verschillende areas in Singapore, waarvan de voornaamste Little India, Chinatown 

en het colonial district waren. Little India en Chinatown hebben een aantal prachtige tempels, waarvan ik de Indiase het meest indrukwekken vond door de grote verscheidenheid aan standbeelden van goden op en in de tempels. Net als de rest van de stad waren Chinatown en Little India ook klinisch schoon, wat normaal niet vaak voorkomt en dus ook een beetje een onwerkelijk gevoel geven af en toe, maar toch genoot ik volop van het schone Singapore.

Het colonial district had prachtige moderne architectuur, dat voor een groot deel de hoogte in was gebouwd. Midden in het hart van de stad bij het colonial district lagen sportvelden waaronder ook een rugbyveld omringd door geweldig mooie statige gebouwen zoals het hoge gerechtshof en het stadhuis. 

Helaas was er geen rugbywedstrijd aan de gang, maar moet echt geweldig zijn om hier te spelen of op zijn minst een wedstrijd te zien (hier werd vorig jaar wel de rugbysevens gehouden, maar dit jaar is dit toernooi niet in Singapore). Gelukkig had ik de vorige dag nog wel op, manmade strandeiland, Sentosa bij Singapore, een partijtje touchrugby op het strand weten te spelen tegen wat high school kids uit Singapore, waar ze ook rugby op school bleken te hebben.

Ondertussen had ik ook nog een ochtend de NUS (nationale universiteit Singapore) bezocht om te kijken of ik mogelijk in de toekomst daar een tijdje wil gaan studeren. De campus was mooi en het eten goed, rugby aanwezig, dus is opzich een goede optie, al zijn er niet zoveel spontane feestjes zoals in Eindhoven dat de campus voor mij een beetje een saai aanzicht gaf, echt een plek om dingen te leren dus.....

Het nachtleven was de voornaamste reden waarom ik na 4 dagen toch echt weer weg moest, want verblijf in Singapore is een stuk duurder dan in de rest van Azie, maar het bier was helemaal veel te duur en aangezien ik elke dag veel teveel geld uitgaf moest ik maar weer eens  verder reizen.

Van Singapore de bus naar Penang, eiland aan de westkust van Maleisie, genomen. De busreis was nog een avontuur, wat ik in Maleisie niet had verwacht. Midden in de nacht  werd ik wakker in de bus omdat een man begon te schreeuwen, dit werd snel gevolgd oor de hele bus die in het Maleisisch begon te schreeuwen, mijn ogen open bril op en toen zag ik dat de bus heen en weer over de weg aan het zwaaien was, toen bleek dus dat de chauffeur in slaap gevallen was, dus gelukkig was hij op tidj weer wakker gemaakt. Hierna was ik zo moe dat ik maar weer in slaap ben gevallen. Je gevoel van veilig vervoer hier in Azie is een vrij rekbaar begrip en je doet er toch nisk meer aan als je er eenmaal inzit rijdend door weet ik veel waar in Maleisie, dusja.....

In Penang heb ik 2 dagen doorgebracht bij een Amerikaans stel dat ik eerder in Borneo ontmoet had, die daar werkzaam waren als expats bij een amerikaans bedrijf en waar ik een weekendje in hun luxe appartement doorgebracht heb. Hier heb ik ook de beste douche en het meest comfortabele bed sinds 3 maanden gehad, dus weer ff heerlijk luxe.

S`avonds namen ze mij mee naar een duits oktoberfest, in november, in Maleisie. Stel je voor Malesische mensen die waarschijnlijk niet weten dat het een duits feest is, sommige gekleed in Lederhose, duits bier drinkend en bratworst met sauerkraut etend, oftewel te grappig voor worden met jodelmuziek op de achtegrond. Ik heb nog wel mee weten te doen met een bierdrinkcompetitie, waar ik ergens 4e eindigde van de 10 deelnemers, toch mooi een liter bier weggetikt dacht ik zo! Na het weekend doorgegaan naar Satun (waar pa woont en ik mijn trip begonnen ben) , waar ik een paar daagjes doorgebracht heb met mijn thaise vrienden weer ontmoeten en relaxen. Ik had zelf er nooit zo over gedacht maar het reizen is echt vermoeiend, aangezien je nooit lang op een plaats bent, vaak te weinig slaapt en plus dat ik ergens in Sumatra ook nog een darminfectie op had gelopen(klinkt erger dan het was, was niet aan de wc gekluisterd ofzo, maar is ondertussen alweer genezen met een paar pillen). Maar het reizen is dus zwaar werk zoals ik al zei en deze paar dagen relaxen heel welkom en altijd leuk om weer ff een vertrouwd gezicht, mijn pa, te zien.

Na Satun de 14 uur durende nachtbus naar Bangkok genomen, waar ik in de morgen aankwam toen het nog rustig was, de laatste keer dat ik het rustig zou zien.

In Bangkok is er een straat koh San road, waar alle touristen samenkomen. Voor mij was dit echt weer een groot verschil, aangezien ik de tijd daarvoor vrij weinig touristen gezien had en niet in een zo touristische plaats geweest was. Koh san stikt van de kraampjes waar je kleren, gekopieerde boeken en allerlei souveniers overal kan kopen en natuurlijk de altijd aanwezige tailors die je elke 5 meter een maatpak proberen te verkopen.

De voedselstalletjes hebben heerlijk eten en ik kon wel weer wat nieuwe kleren gebruiken, nadat ik me in Singapore in mijn reizigerstenue toch wel erg schraal vond afsteken tegen al die mensen in hun hippe kleren of een net pak, maarja ben aan het reizen zo gaat dat.

Koh San en ook wel de rest van Bangkok(waar ik in mijn 3 dagen niet veel van gezien heb) is verder  heel vervuild en dan bedoel ik de lucht, ziet ook veel mensen met doeken voor hun mond of neussprays met een frisse geur om de vuile lucht te neutraliseren. Koh san road zelf is s`avonds een grote uitgaansgelegenheid en het bier is stukken goedkoper dan in Singapore dat tot een paar goede avonden leiden.

Het stinkt daar trouwens in de middag nadat alle rotzooi en riolen opgewarmd worden door de zon, dat is de keerzeide.

De eerste dag in een hotel dat er vrij goed uitzag, maar na een nacht gebruik, een overstroomde badkamer en een constant lawaai van vogels op het dak, had ik er wel genoeg van en ben ik maar naar een ander hotel verhuist dat ergens wat rustiger achteraf lag. 

De 2e dag kwam ik een Nederlandse jongen, die ik eerder in Sumatra was tegengekomen, weer tegen en heb met hem samen het complex met het grand palace en de tempels bezichtigd. Dit was een indrukwekkend complex, waar eens de koning woonde en waar je last krijgt van je ogen van de schittering van al de gouden decoratie op de gebouwen. De 3e dag in Bangkok had ik een sportsbar gevonden, waar ik de dag door hebt gebracht met rugbywedstrijden kijken en met andere barbezoekers over rugby praten, dat toch een van mijn favoriete bezigheden is zolang ik geen kans heb om het te spelen...Na Bangkok op weg naar Cambodja om de glorieuze Angkor wat tempels te gaan bekijken!!!! 

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer